Невідома Одеса

Зміст:

Багато цікавого можна побачити в Одесі, але є дещо, про що ви, можливо, не знали і навіть не здогадувалися, тому хотіли з вами поділитися маловідомими фактами і відкрити для вас ще більш цікаву Одесу.

 Потьомкінські сходи

потемкинская

Помилково думати, що назву отримала ця пам'ятка на честь князя Потьомкіна, насправді спочатку сходи мала іншу назву, а після фільму Ейзенштейна «Броненосець« Потьомкін »», в народі отримала назву Потьомкінська, а пізніше і офіційне.

Адреса: Примоський бул.

 

Пам'ятник Дарту Вейдеру

Вейдер3

В зв'язку з законом про декомунізацію підлягають демонтажу всі пам'ятники, пов'язані з епохою комунізму, але в Одесі підійшли до цього креативно. Скульптор Мілов переробив пам'ятник Леніна, перетворивши його в Дарта Вейдера і таким чином, з'явився перший пам'ятник цього персонажа.

Адреса: вул. Столбова, 28

 

Пам'ятник хабарю

взятке3

Він має ще назву пам'ятник мандарину. Є легенда про те, що Одеса фінансувалася дуже добре імператрицею Катериною, але потім її син Павло припинив фінансування міста і тоді одесити відправили йому свій найкращий вантаж, якого ще ніколи не пробував імператор, це були мандарини. Імператору дуже сподобалися, він оцінив такий подарунок і відновив фінансування Одеси.

Адреса:  бул. Жванецького

 

Будинок без стіни

без стен4

Будинок називають різними назвами: «Відьмин будинок», «Плоский будинок», «Будинок однієї стінки», «Будинок без бічної стіни», «Будинок-стіна». Якщо подивитися на будинок прямо, то нічого дивного в ньому немає, просто старовинний будинок, яких багато в Одесі, але якщо подивитися збоку, то здається, що він без задньої і бічної стіни, є тільки фасадна. Насправді він трикутної форми і дві стіни сходяться разом. Кажуть, що коли будували будинок, то недостатньо було грошей, тому зекономили на бічній стіні.

Адреса: Воронцовський пров., 4

 

Тещин міст

мост6

Цей міст має кілька версій своєї назви. За однією з версій він такий же довгий і гострий як язик тещі, а за другою версією, він був побудований колишнім головою горкому Михайлом Синицею для того, щоб скоротити шлях до улюбленої тещі, куди він любив заходити на млинці, але шлях без моста був досить довгим. Міст має властивість розгойдуватися на вітрі.

Адреса: Приморський бул.

 

Златник князя Володимира

златник1

Златник був першою золотою монетою Київської Русі. Дуже мало збереглося таких монет і одна з них зберігається в Одеському археологічному музеї.

Адреса: вул. Ланжеронівська, 4

 

Вулиця з лівостороннім рухом

dv3

В Україні, як і в усій Європі, правосторонній рух, крім Великобританії, але в Одесі з'явилися ділянки з лівостороннім рухом, що зроблено для розвантаження руху на сусідніх вулицях. Лівосторонній рух введено на Італійському бульварі і Високому провулку.

Адреса:  Італійський бул.

 

Привіз

На початку XIX століття відомий ринок був всього лише доповненням до Старого ринку, куди привозили товар і продавали не з прилавків, а з возів, підводів та іншого транспорту. Таким чином, торгували на цьому ринку привізними товарами.

Адреса:  вул. Привозна, 14

 

Пам'ятник творцю есперанто

2

Людвік Заменгоф, який створив мову есперанто, в Україні має всього один пам'ятник, розташований в Одеському дворику на Дерібасівькій під номером 3. Саме в цьому дворі колись жив скульптор, яка прийняв замовлення від поляків на створення погруддя їх відомого земляка , але так і не забрали його. Скульптор встановив його в своєму дворі, де він до цього дня знаходиться.

Адреса:  вул. Дерибасівська

 

Найбільша фреска в Україні

Нещодавно була створена фреска, яка з'явилася в маленькому дворику в Одесі на вулиці Єврейській 32. Розташувалися на ній Остап Бендер, Пушкін, Утьосов, Жванецький та інші вигадані і реальні герої, які мають відношення до Одеси.

Адреса: вул. Єврейська, 32

 

 Вам сподобалось? Ви знаєте що робити :)