Українські перлини. Замки України

Зміст:

  • Жовківський замок
  • Кам'янець-Подільська фортеця
  • Палац Кирила Розумовського
  • Замок Паланок
  • Шарівський замок в Харківській області
  • Замок Попова в Запорізькій області
  • Хотинська фортеця
  • Палац графів Шенборнів
  • Підгорецький замок
  • Золочівський замок
  • Олеський Замок

Жовківський замок

Неймовірна пам'ятка епохи ренесансу в місті Жовква Львівської області. Внесений до Державного реєстру національного культурного надбання України. Побудували замок на замовлення Станіслава Жолкевського в 1594-1606 роках як оборонна споруда в стилі ренесансу. В кінці XVII століття був улюбленою резиденцією польського короля Яна III Собеського, при якому пережив період розквіту. Сучасного вигляду замокпріобрел в результаті багатьох перебудов та недбалого ставлення протягом XIX-XX століть. Зараз замок реконструюють, проте для огляду відкрита лише його частина - внутрішній двір і музей. 

 

Кам'янець-Подільська фортеця

Ми не могли не згадати про це витвір мистецтва. Ця фортеця відноситься до «Семи чудес України», що не випадково. Це одне з місць, яке вже роками приваблює відвідувачів і не тільки з України. В цілому вважається, що будівництво фортеці почалося в 14 столітті. Але існують джерела, в яких перші згадки про неї датуються ще 11-12 століттям. А ще однією родзинкою фортеці є те, що у гостей замкаесть можливість взяти участь в нічний театралізованої екскурсії вежами і підземеллями. 

 

Палац Кирила Розумовського

Історія палацу разюче схожа з історією Маріїнського в Києві. Розумовський не дожив до кінця будівництва свого маєтку, померши від інфаркту на руках у своєї служниці. З міркувань графа дворецдолжен був виконувати роль штаб-квартири для українських гетьманів, куди б вони з'їжджалися на термінові наради. Однак відразу після кончини Розумовського гетьманів більше не призначали. Спадкоємці відмовилися від маєтку на увазі його провінційності і палац залишився простоювати в забутті. Близько 100 довгих років маєток простоювало без діла, але в 1908 році онук гетьмана вирішив взятися за замок і повернути йому колишній вигляд. Але і цьому не судилося реалізуватися, адже наближався 1917 рік, і за вікнами вже «виднілися червоні прапори» .Даже після революції в 60-80-х роках маєток не вдалося реставрувати. Сучасного вигляду палац отримав в 2003 року. На даний момент в залах маєтку проходять розкішні бали і виставки фамільних цінностей. 

 

Замок Паланок

Замок Паланок, в місті Мукачево на Закарпатті, дуже таємничий. Колишня резиденція Трансильванського князівства має надзвичайно багату історію. Тут підписувалися міжнародні документи, мирні договори, на його території проходили народні повстання. Будучи побудованим за різними даними в 900-1300-х роках, замок став справжньою достопрімечательностьюархітектури і історії. Пережив незліченну кількість своїх господарів і мешканців, десятки штурмів і облог і зберігся в майже ідеальному стані до наших днів. Більшою мірою прославили цю фортецю дві жінки - Софія Баторі та Ілона Зріні - свекруха і невістка, які керуючи замком, встигали ще й ворогувати між собою. 

 

Шарівський замок в Харківській області

Шарівський замок зовнішнім виглядом нагадує казковий палац. Парадний вид прикрашають дві восьмигранні вежі, увінчані зубцями і шпилями. Час наклав на замок свій відбиток. Незважаючи на те, що Шарівський палац довгий час приходив в запустіння, він і сьогодні не втрачає своєї привабливості. Вціліли деякі елементи декору, багата ліпнина, розписні плафони. Навіть якщо здалеку дивитися на замок, відчувається його велич і вишуканість. Від замку тераси ведуть в Шарівський парк. Тут ростуть старовинні дуби, блакитні ялини, ясени. Вік одного з дубів становить близько 600 років! У парку дуже мальовничі ставки. Через один з них перекинуті кам'яний місток. Він веде на так звану цукрову гірку.

 

Замок Попова в Запорізькій області

Диваки і оригінали, як тільки не називали сім'ю генерала Василя Попова, їхні родичі та знайомі. Дійсно, хіба не дивно, коли по коридорах замку бродять механічні ляльки в національних костюмах з усього світу, а п'ятнадцять етнографічних кімнат переносять гостей в Китай, Індію, Мексику чи де-небудь? На щастя, в палаці Попова ще збереглися окремі фрагменти споруди, де облаштовані зал, присвячений історії маєтку, невелика картинна галерея, етнографічний зал і експозиція, присвячена Другій світовій війні. 

 

Хотинська фортеця

Це мабуть найстаріше і «витривала» спорудження в Україні. Адже простоявши сотні років фортеця залишилася практично такою ж, якою була раніше. Перші згадки про неї відносяться до 9 століття. Ви тільки уявіть собі, скільки цікавого могли б розповісти її стіни, якби вміли говорити. Побудована фортеця в місті Хотин Чернівецької області, князем Володимиром Святославичем. Оскільки ця фортеця збереглася до наших днів в автентичному стані, тут часто проводять лицарські турніри «Битва націй», а також знімають історичні фільми. Тут по-справжньому передається атмосфера часів наших предків. 

 

Палац графів Шенборнів

Сьогодні це - санаторій «Карпати», а колись тут, у Закарпатській області, австрійські графи Шенборни збудували свою резиденцію і мисливський будинок. Особливістю замку є те, що розташований він за принципом астрономічного року: 365 вікон (365 днів), 52 димоході (52 тижнів на рік), 12 веж (12 місяців), 7 виходів (7 днів тижня). До сих пір на стінах палацу залишилися фамільні герби, що належали колись Шенборнам. Збудований замок в традиціях французького ренесансу, що надає йому витонченості, чарівності і шарму. 

 

Підгорецький замок

Побудований в стилі ренесансу в селі Підгірці Львівської області. Замок з усіх боків оточений парком і відрізняється цілісністю художнього задуму, що робить його одним з найкрасивіших замків України. Сьогодні замок належить до Списку пам'яток світу, які потребують реставрації. Але мабуть найцікавіше, що, за переказами місцевих жителів і відвідувачів, в підвалах замку живе привид жінки. 

 

Золочівський замок

Сьогодні це пам'ятник історії і культури, музей-заповідник, який розташовується в Золочеві. Але історія його досить цікава. За своє існування він встиг побувати фортецею, королівською резиденцією, панською садибою, тюрмою і навіть навчальним закладом. У 1634 році Якуб Собеський побудував його як оборонну фортецю. Житлові функції виконував замок, розташований всередині. Але особливістю місця є загадкові камені з зашифрованими написами, які можна побачити в музеї. 

 

Олеський Замок

Олеський замок був створений ще в XIV столітті, тому вважається найпершою пам'яткою архітектури на території Західної України. У 1366 році він перейшов в руки Олександра Коріатовича. Пізніше став володінням Польсько-Литовського князівства, а далі Російської імперії палац переходив як прапор. В радянські часи палац був відреставрований, на першому поверсі відкрилася картинна галерея.

 

Вам сподобалось? Ви знаєте що робити :)