Таємниці і містика Замку Ричарда

Зміст:

Історія і легенди «Замку Річарда»

Київ завжди вважався містичним містом, де дуже багато місць, які мають погану славу. Хтось в це вірить, а хтось ні, але, тим не менш, є будинки, вулиці, місцевості, де явно щось не складається. Одним з найбільш таємничих, загадкових і містичних будинків Києва є «Замок Річарда».

Багато легенд і чуток навколо цього будинку. Будівництво його розпочалося в 1902 році на замовлення Дмитра Орлова. Сам проект був запозичений або вкрадений, згідно з чутками. Такий же будинок планувався в Петербурзі, але проект не був здійснений, зате в Києві подібний будинок з'явився. Дмитру Орлову вдалося узаконити незаконне будівництво завдяки хабарам. У 1904 році, коли будівництво добігало кінця, несподівана пожежа залишила від будинку тільки стіни. Подейкували, що Орлов був не дуже щедрим і не розрахувався в повній мірі з будівельниками, які в свою чергу помстилися і підклали в димохід яєчну шкаралупу, що створювала страшні звуки. Господар планував зробити замок прибутковим будинком і здавати квартири в оренду. У 1908 році Орлов бере кредити під заставу будинку, але незабаром був убитий. Вдові було складно розрахуватися з боргами, тому була змушена продати замок. Будинок багато разів перепродували, жоден господар надовго не затримувався. Тут чути було стогони, плач, виття і таємничі кроки. Подейкують, що жителі самого «Замку Річарда» та прилеглих будинків скаржилися на нездужання і на дивні укуси. За наказом губернатора ночами на Андріївському узвозі стали чергувати поліцейські. Якось вночі була помічена тінь привида, що вилетів з вікна вежі замку. Один з поліцейських вистрілив в неї заздалегідь заготовленою кулею, яка була окроплена святою водою. Після цього жителів перестали турбувати привиди.

Аура містики завжди огортала «Замок Річарда», що відлякувало багатьох людей, а ось творчих людей як раз цей факт дуже приваблював, з цієї причини в будинку проживало багато відомих художників, скульпторів, письменників та інших творчих особистостей.

Про замок та його мешканців можна багато дізнатися в «Музеї однієї вулиці», де представлені речі мешканців будинку, роботи художників, які проживають в замку, а так само старовинні фотографії та плани замку.

Змінювалися господарі і жителі протягом довгих років і в 1920 році «Замок Річарда» націоналізували. З тих пір і до 1983 року радянська влада використовувала будинок як комунальне житло. А з 1983 року і до цього дня замок стоїть порожнім, хоча було багато проектів і планів, але жоден поки не здійснився.

Адреса: Андріївський узвіз, 15

 

Назва замку

Є різні версії виникнення назви. Одна з найбільш правдоподібних, це версія, згідно з якою назву замку дав письменник Некрасов. У 1967 році він написав про те, як в дитинстві з друзями грали у дворі цього будинку і уявляли собі, що це старовинний замок і називали його в честь Річарда Левове Серце, героя роману «Айвенго».

Є й версія, що названий на честь реального Річарда Юревича, який жив в будинку довгі роки і був відомим жартівником і оповідачем, з яким так само був знайомий Віктор Некрасов. Між ними були теплі дружні стосунки. Некрасов називав свого друга Річардом Левове Серце.

Довгий час «Замок Річарда» називали «Будинком з привидами».

 

Архітектура будинку

«Замок Річарда» побудований в стилі британської готики. Має елементи характерні для замків, такі як шпилі, башти та інші. Архітектор невідомий. Довгий час приписували цю роботу київському архітекторові Городецькому, так як стиль дуже схожий на його, але насправді Городецький до нього не має відношення.

 

Вам сподобалось? Ви знаєте що робити :)